Brouw en Bier weetjes:
Berekening Alcohol percentage in Bier.
Het alcoholgehalte kun je op verschillende manieren berekenen.
Een simpele berekening is:
(Begin SG - eind SG) x 0,136 + 0,3 = alcoholpercentage
Voorbeeld 1070 - 1010 = 60 x 0,136 = 8,16 + 0,3 =8,4%.
Het getal 0,3 staat voor de bottel suiker toevoeging, op de fles.
~~~~~~~~~~~~~~
Brouw tips met Honing:
Het is bekend dat honing voor het grootste gedeelte bestaat uit suikers waardoor het volledig vergistbaar is. Je kan er zoveel van gebruiken als je zelf wilt. Je kan zelfs ál je mout vervangen door honing. Als je dat doet maak je geen bier meer maar een drankje dat weg heeft van mede honingwijn.
Honing kan je toevoegen op verschillende momenten. Tijdens het koken, tijdens het vergisten of zélfs bij het bottelen.
Het moment van toevoeging bepaalt hoeveel van de "honingsmaak" er overblijft.
Honing toevoegen tijdens het koken:
De Honing toevoegen tijdens het koken. Kies voor de laatste paar minuten van het koken. Dit is de meest steriele manier van werken, Geen last van een infectie van het bier. Toch raden we je dit niet aan. De honing zal namelijk alle bloemige aroma’s verliezen. Want door het koken blijven alleen de suikers over en proef je niets meer terug van de honing in je bier.
Honing toevoegen tijdens de vergisting:
Honing toevoegen tijdens de vergisting. De suikers zullen dan nog wel vergisten, maar omdat je de honing niet verwarmt zullen de aroma’s minder vervliegen. De toevoeging van de honing is het beste tijdens het hoogtepunt van de vergisting. Dit wordt ook wel “High Krausen” genoemd. Dit moment is wel lastig te bepalen.
Een goede keus is: 24 uur vanaf de start van de vergisting om dan de toevoeging van de honing te doen.
Bottelen met Honing:
Tijdens het bottelen de honing toevoegen. Hiermede vervang je de bottelsuiker. Omdat honing natuurlijk niet voor 100% uit suiker bestaat zul je iets meer honing moeten toevoegen, ca, 1,25 keer zoveel honing. Laat het bier wel volledig is uitvergisten. Zorg dat de honing zo steriel mogelijk en goed vermengt wordt het jongbier door het te verwarmen, maximaal 60 graden.
Wat ook een mogelijkheid is om propolis toe te voegen tijdens het bottelen, het is een lijmachtige substantie die bijen gebruiken om bacterien, ziektes te vermijden in hun onderkomen alsmede kieren en gaatjes mee te dichten. te verkrijgen bij de imker en honingwinkels.
~~~~~~~~~~~~~~
Brouwen met Chocolade mout.
Er zijn meerdere soorten chocolademout, De range loopt ongeveer van 500 tot 1300 EBC. Hoe donkerder de mout hoe intenser de smaak. Chocolademout is er in bijna iedere graansoort waarmee gebrouwen wordt.
Chocolademout is een geroosterde moutsoort. Gebruik van chocolademout is alleen als toevoeging. Normaal gesproken gebruik je nooit meer dan 5% in de moutstort. Chocolademout dankt zijn naam aan de kleur van chocolade. In het moutproces komt de mout niet in aanraking met chocolade. Wil je een bier brouwen dat echt naar chocolade smaakt kan je beter kiezen .
Bierstijlen die niet zonder Chocolade moutsoort kunnen zijn porters, black ipa en stout. De chocolademout met een lagere EBC en een lage moutstort kan wordt gebruikt in bierstijlen die bruin van kleur zijn. zoals brown ales, amber en abdijbieren.
~~~~~~~~~~~~~~
"No Chill" methode Waterbesparend ?
De Australiërs zochten een alternatief voor het koelen!
Door de Brouwers wordt het de “NO CHILL” methode aan genoemd.
De voor- en nadelen: NO CHILL BROUWEN.
Door deze natuurlijke wijze van koelen voorkomt je infectie, door de kokend hete wort over te hevelen in speciale jerrycan die voedsel veilig en geschikt is voor hoge temperaturen. Daarna gaat dop er op! En is het wachten totdat de wort vanzelf is afgekoeld. Dit kan wel 24 uur duren. Na deze periode giet je de wort over in je vergistingsvat, voeg je je gist toe en zorg je voor goede beluchting.
De voordelen: Bespaart veel water. Je koelwater gaat het riool in, dus is het no chill brouwen misschien wel iets voor je om te proberen. Ten tweede bespaart het no chill brouwen tijd. Koelen duurt lang, om deze stap over te slaan en kan men een dag later de gist toe te voegen zodat je brouw dag korter is.
De nadelen: Kan smaakafwijkingen en troebel bier veroorzaken. Ook kan het een grassige nasmaak veroorzaken bij bieren met veel hop. Dit komt omdat de oliën uit de hop door het overslaan veel langer blootgesteld worden aan warmte waarbij deze bijsmaak kan ontstaan. Bij bieren met weinig hop, is dit niet duidelijk merkbaar.
~~~~~~~~~~~~~~
Zwarte Peper in je Bier.
De zwarte peper is niet zwart van zichzelf. De zwarte peperkorrels zijn geoogste onrijpe groene bessen van de peperplant. De zwarte kleur komt van het drogen. De peperkorrel is ook te herkennen aan zijn gerimpelde buitenkant.
SMAAK VAN DE ZWARTE PEPER
De chilipeper staat bekend om zijn pittige en kruidig karakter. Zwarte peper is bij uitstek geschikt voor bieren met een kruidig karakter. Denk hierbij aan Belgische saisons en tripels.
BIER BROUWEN MET ZWARTE PEPER.
PLET vooraf de zwarte peper korrels met een vijzel of met een pepermolen, voeg daarna de geplette peper 10 minuten voor het eind van de kook toe. Zoals je weet heb je tijdens het koken altijd maar heel weinig peper nodig om je eten op smaak te brengen. Dit is bij het brouwen van bier niet anders.
Om een fijne peperige smaak aan je bier mee te geven voldoet 1 theelepel per 10 liter bier.
~~~~~~~~~~~~~~
IPA: Wat is het eigelijk?
IPA, India Pale Ale, is een biersoort die steeds populairder wordt in Nederland. IPA komt oorspronkelijk uit Engeland. In de 19e eeuw had Engeland veel koloniën, waaronder India. Elke Engelse soldaat die gestationeerd was in India had recht op ‘’one pint of beer a day’’. Het pils dat toen gebrouwen werd was echter niet geschikt om de lange zeereis naar India te overleven. De brouwers ontdekten toen dat het toevoegen van extra hop en alcohol ervoor zorgde dat het bier langer houdbaar was en zo ontstond het IPA bier dat ze naar de soldaten verscheepten. Hop is een plant en kenmerkt zich voor zijn sterke smaken. De ene hop zorgt ervoor dat het bier bitter wordt en de andere hop zorgt voor de frisse en fruitige smaak in IPA bier.
~~~~~~~~~~~~~~
ZELF EIKENEXTRACT MAKEN
Om een EIKENEXTRACT te maken heb je het volgende nodig.
1. Een fles VODKA of pure alcohol maar om dat pure alcohol duur is kies ik voor VODKA.
2. EIKEN CHIPS.
3. Een Lege fles of glazen pot en die je kan afsluiten, die groot genoeg is om een fles VODKA en de “EIKEN CHIPS” in kan doen en er regelmatig mee kan schudden.
4. Geduld, enkele maanden.
5. En kies altijd voor dezelfde samenstelling, anders zul je altijd afwijkingen krijgen.
Ik kies ervoor om een extract te maken van in dit geval “EIKEN CHIPS”. Ik heb gekozen voor “Frans Medium Toasted” maar er zijn meerder varianten. Je hebt ook verschillende donkere soorten waar je een sterkere smaak uit haalt.
Een goedkope VODKA.
Weeg de hoeveelheid eikenchips die je wilt gaan gebruiken, bijvoorbeeld 125 gram op 1 fles VODKA van een halve liter.
Zorg wel dat je dit altijd op dezelfde wijze doet met de zelfde hoeveelheid. Doe ze beide in een Grote fles of glazen pot die je kunt afsluiten en zet deze weg. Controleer met regelmaat hoe de kleur en geur van het extract eruit ziet, en schud dan telkens een paar tellen. Wanneer je denkt dat de smaak na ca. 3 maanden acceptabel is.
Giet het dan over in een schone lege fles of pot die je kunt afsluiten.
En dan is het zover dat je zelf eerst eens gaat experimenteren met de hoeveelheid die je wil toevoegen bij je bier. Probeer het eerst uit in het klein bijvoorbeeld 1 ml per flesje van 30cl en voer het dan op totdat je de gewenste smaak hebt bereid. Daarna omrekenen naar de grote hoeveelheid
Ik zelf gebruik hier voor spuiten, daar kun je precies aflezen hoeveel dat je wil doseren, ze zijn er in verschillende soorten van klein tot groot.
Je kunt in principe van allerlei soorten kruiden en/of fruit ect. "Extracten maken".
~~~~~~~~~~~~~~
Onbeheerst uitschuimend bier uit de fles. (Gushing)
Wie kent dit euvel niet!!!
Tijdens het openen van het flesje bier ging het mis. Wel of geen knal en een grote
hoeveelheid schuim en bier al dan niet spuitend de fles uit.
De meest logische verklaringen hiervoor zijn:
Te vroeg gebottelt ! Bottel niet te vroeg het gerstenat kan wel lekker zijn maar geef het
de tijd om te gisten. Het gistingsproces is dan nog niet voltooid en gaat verder op de fles.
Eenmaal gebotteld kan de lucht niet meer ontsnappen via de kroonkurk . Wacht met
bottelen totdat er geen activiteit meer waarneembaar zijn in het gistingsvat. ( SG onder de
1020 kan een hulpmiddel zijn)
Een infectie? Je kunt er veel over lezen maar een infectie is namelijk de meest
voorkomende oorzaak van gushing Dus werk hygenisch, maak schoon en desinfecteren
met de juiste middelen van al je materialen wat met het bier in aanraking komt. Deze
hygiëne regel geldt vanaf het koken tijdens het brouwen tot na het bottelen. Extra tip: iets
meer aan aandacht besteden aan schoonmaken van je flesjes.
~~~~~~~~~~~~~~
Houdbaarheidsdatum van bier.
Dit zal altijd een vraagteken blijven? Hoe kunnen thuisbrouwers de houdbaarheidsdatum
van bier bepalen? Waar is deze datum op gebaseerd? Vele websites nagelezen en na
gevraagt, maar niet één is er duidelijk. Duidelijk is dat de THT wettelijk verplicht is. Bier kan
niet bederven mits goed opgeslagen (koel en donker). Wel kan de smaak minder worden of
niet aantrekkelijk! De ervaring is dat donkere bieren met hoger alcohol percentage, langer
lekker zijn dan een blond bier van ongeveer 5%. Licht en temperatuur, alsmede zuurstof
zijn de grootste vijanden en bepalen mede de houdbaarheid van bier.
Nadat je het bier heb gebotteld gebeurd er nog van alles in de fles. We weten dat de eerste
paar weken na het bottelen nog een vergisting en de belangrijke koolzuur vorming plaats
vindt in de fles. Naar mate de flessen langer worden opgeslagen, gebeuren er nog een
aantal dingen met je bier. De grootste hiervan is de smaak veranderaar, de oxidatie.
Oxidatie wordt veroorzaakt door de opname van zuurstof tijdens het brouwen. De
meningen hierover zijn wel verdeeld. Vele thuisbrouwers waarderen een licht geoxideerde
smaak. Bier kan in de loop der tijd behoorlijk zuur worden maar ziek van worden dan moet
er wel iets heel geks mee gebeurd zijn.
Conclusie:We kunnen trouwens beter zeggen tot wanneer is het bier nog te nuttigen Is
het bier over de datum niet meteen weggooien! Weggooien kan altijd!! Pak een glas,
schenk het bier erin en neem een slok. niet lekker dan pas weg! Tijdens het brouwproces
de houdbaarheidsdatum van bier bepalen? Totaal overbodig is onze conclusie !!
~~~~~~~~~~~~~~
De smaakwaarneming via de tong.
Je tong is gevoelig voor het traceren van diverse smaken!
zie hier onder schematisch weergegeven waar de smaakpupillen zitten.
Het Biersmaak- en geurwiel
Dit wiel is in de jaren jaren '70 ontwikkeld door Morten Meilgaard en vervolgens aanvaard door de European Brewery Convention.
Het kleuren EBC van Bier.
~~~~~~~~~~~~~~
Indicator pH meter
~~~~~~~~~~~~~~
EasyBrew of BrewMonk
Hieronder het schema voor het invullen van een Brouwautomaat EB30 in het Programma Brouwhulp Enroica.
Invullen of aanpassen voor:
- Gewicht maischkuip 18 kg.
- Aluminium invullen RVS.
- Dode ruimte filterkuip 0,5 l